online training - blog - Kimberly Eijkemans - hout - interieurontwerper - interieurstylist - opleiding

Alles begint bij kleur en materiaal. Kijk om je heen en ontdek dat alles een kleur (ook wit en zwart) heeft en een textuur of materiaal waarvan het gemaakt is. Zeker als interieurontwerper en -stylist is het belangrijk om te weten welke materialen en kleuren je gebruikt in een interieurontwerp. Uiteindelijk moet die mix van kleuren en materialen samenvloeien tot een geheel. Maar ja, hoe weet je nu welk materiaal je moet gebruiken? Het kan er nu namelijk mooi uitzien, alleen hoe ziet het er na een aantal jaar uit. En welk materiaal kan je gebruiken voor jouw eigen ontwerp in meubelen? Vragen waar toch veel interieurontwerpers en -stylisten tegenaan lopen, heb ik gemerkt de afgelopen jaren. Tijd om een online training op te zetten.

Al 8 jaar heb ik mijn eigen ontwerpstudio voor interieurs en tuinen, particulier en zakelijk. Ik heb veel mooie projecten tot nu toe mogen doen, iets waar ik altijd met veel plezier en enthousiasme mee bezig ben geweest. Naast leuke klanten heb ik ook veel collega’s uit het vak mogen ontmoeten, allemaal met hetzelfde doel: de wereld mooier maken, startend bij jou thuis. Te gek natuurlijk! Mijn job is echt supergaaf en ik zou geen ander vak meer willen uitoefenen.

Uitdaging

En hoewel iedere opdracht weer een nieuwe uitdaging betekent, geen enkel interieur en geen enkele opdrachtgever is hetzelfde, was ik op zoek naar nog meer uitdaging in mijn vak. Het kwam beetje bij beetje tot vorm nadat ik stagiaires en afstudeerders had begeleid in het proces en het vak. Daarmee kwam ik tot de conclusie dat alle opleidingen die met interieur te maken hebben veel nadruk leggen op ontwerpen en het proces daarvan. Uiteraard is dat heel belangrijk, maar het is net zo belangrijk om kennis te hebben van materialen, bouwstijlen, bekende ontwerpers en producten. Al die dingen ontbraken toch grotendeels in de opleidingen die de studenten volgden. Een heel gemis naar mijn mening.

Stagiaires en studenten aan de afstudeeropdracht, kregen van mij steevast de opdrachten mee om boeken te lezen met daarin designklassiekers en meer informatie over materialen. Daarbij legde ik hen uit dat het belangrijk was om zulke dingen ook te leren. Het is toch handig om te weten hoe eiken eruitziet en wat het verschil is tussen beuken? Je kan een klant toch beter adviseren als je weet wat materialen doen, hoe ze eruit zien en hoe ze verwerkt kunnen worden? Materialen zijn leuk en zijn samen met kleuren de basis van een ontwerp. Daarnaast, het is toch een feestje om een materialen te herkennen en te zien wat voor moois er allemaal gemaakt wordt?

Eigenlijk begrepen alle studenten dat het essentieel was dat je materialenkennis goed was en je meubelkennis up to date. Helaas, misten ze dit aanbod wel bij hun opleidingen. Je vak is niet alleen een mooi plaatje verkopen, een interieurontwerper verkoopt ook zijn of haar kennis over vormgeving, materialen en kleuren.

Online training - stof - detail - Kimberly Eijkemans - interieurontwerper - interieurstylist

Lesgeven?

Nu kan je denken: Hee, dan ga je toch je lesbevoegdheid halen en fulltime lesgeven op school? Ik geef je helemaal gelijk, dat had zeker gekund, ware het niet dat ik wel gesteld ben op mijn vrijheid. Klinkt misschien erger dan dat het is, maar ik wil ook gewoon nog leuke opdrachten voor klanten kunnen doen en niet zomaar ‘voor erbij’. Daarnaast, als ik les ga geven op 1 school, betekent dit ook dat ik nog niet alle (toekomstige) interieurontwerpers en -stylisten kan bereiken met mijn boodschap. En als ik dan iets doe, dan wil ik het goed doen.

Compromis

Dus, ik kwam met een compromis voor mezelf: gastcollege’s geven op middelbare scholen en opleidingen. Praten over wat het vak inhoudt en wat belangrijk is om te weten om het vak uit te kunnen oefenen.
Meer mensen bereiken : check
Mensen enthousiast maken voor het vak : check
Ervaringen delen : check
De toekomstige Jan de Bouvrie spotten : check

Waar ik het mee wilde combineren? Een online training, om zo ook de interieurontwerpers en -stylisten te bereiken die al afgestudeerd zijn of die een thuiscursus hebben gevolgd. Zij hebben deze kennis ook nodig voor hun ontwerpen, net zoals ik dat zelf nodig had. Door het online te doen, is het bereik groter en kan je daarnaast een community opbouwen waarbij je gelijkgestemden tegen kan komen, elkaar om hulp kan vragen en samen kan werken.

Online training

De training die ik heb opgezet staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Je kan nu namelijk alleen nog de training over hout volgen, dat is veel te weinig. Er komen daarom meer trainingen bij over stof, leer, steen en bouwstijlen zoals jugendstil, post-modern en klassiek. Het zijn allemaal onderwerpen waarmee je jouw kennis kan vergroten en een voorsprong kan nemen op de klanten en andere interieurontwerpers en -stylisten.

Straks kan je namelijk alle informatie vinden via 1 online platform. Je hoeft niet eindeloos meer te googelen en hopen dat de informatie die daarop staat klopt.

Mocht je interesse hebben in het online platform en het volgen van een online training? Bekijk hier de online trainingen.
Wil je gelijk beginnen met leren? Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.